Ga naar de inhoud

Klinkende Munt februari 2024 – Aandeelhoudersovereenkomst, waarde verhuur woning box 3 en DGA loon

Klinkende Munt Nieuws

15 februari 2024

Klinkende Munt februari 2024 - Aandeelhoudersovereenkomst, waarde verhuur woning box 3 en DGA loon

Met deze keer o.a. het belang van een aandeelhoudersovereenkomst, waarde verhuur woning box 3,  gebruikelijk loon Directeur Groot Aandeelhouder, maar eerst hebben we leuks nieuws over Larissa.

Larissa is (bijna) accountant
Larissa heeft begin februari haar slotexamen gehaald en is daarmee afgestudeerd als accountant! Na een periode van 3 jaar praktijkstage is ze gegroeid tot ‘beginnend beroepsbeoefenaar’. Nu moet de inschrijving in het register nog plaatsvinden: VOG en melding in de Staatscourant en dan na het verstrijken van de bezwaartermijn wordt ze ingeschreven. Vanaf dat moment is ze AA en mag ze accountantsverklaringen ondertekenen.
Larissa is vanaf haar HBO-stage bij ons werkzaam en doorgegroeid van starter tot accountant. Je snapt dat we heel blij en trots zijn! Wij kijken er naar uit om haar in haar functie als accountant nog lang in ons midden te hebben.

Aandeelhoudersovereenkomst
Zijn al je werkafspraken met je zakenpartner nog in orde? Een aandeelhoudersovereenkomst kan je helpen om alles netjes te regelen. Je kunt niet alleen de dagelijkse gang van zaken vastleggen, maar ook belangrijke gebeurtenissen zoals de verkoop van aandelen of afspraken als een van de aandeelhouders niet meer wil, niet meer kan of niet meer mag.

Wanneer het aankomt op de verkoop van aandelen, is het slim om een drag along/tag along-bepaling op te nemen. Drag along geeft meerderheidsaandeelhouders het recht minderheidsaandeelhouders te dwingen hun aandelen mee te verkopen bij een externe verkoop. Terwijl de tag along minderheidsaandeelhouders het recht geeft om hun aandelen onder dezelfde voorwaarden te verkopen als de meerderheidsaandeelhouder. Beide bepalingen bieden bescherming en zorgen voor gelijke behandeling bij verkooptransacties.

Juist wanneer het allemaal goed gaat tussen jullie is het verstandig om dit allemaal goed te regelen. Je kunt dan open praten over de mogelijke scenario’s. Wij kunnen je daarmee helpen!

Waarde verhuurde woning box 3
Als je een woning verhuurt voor een relatief bescheiden huurbedrag, dan is het belangrijk om dit jaar extra alert te zijn. De Belastingdienst gaat er in 2024 vanuit dat je een rendement van 6,04% behaalt op je bezittingen. Er wordt geen rekening gehouden met de daadwerkelijke huurinkomsten in deze belastingberekening!

Dit fictieve rendement wordt belast tegen een tarief van 36%. In een rekensom betekent dit een belastingheffing van 2% over de waarde van je bezittingen.

Zijn de jaarlijkse huuropbrengsten van de woning minder dan 2% van de WOZ-waarde van de woning? Dan betaal je dus meer belasting dan je huurinkomsten opleveren. Dit kan een belangrijke overweging zijn bij het verhuren van een woning.

Klik hier voor de volledige online versie van onze nieuwsbrief.