Ga naar de inhoud

Klinkende Munt april 2024 – Urencriterium, CO2-registratie verplicht en weer uitstel ZZP-wetgeving

Nieuws

16 april 2024

Klinkende Munt april 2024 - Urencriterium, CO2-registratie verplicht en weer uitstel ZZP-wetgeving

Met deze keer o.a. urencriterium, CO2-registratie verplicht en weer uitstel ZZP-wetgeving, maar we beginnen met onze ‘nieuwe’ accountant.

Larissa is accountant!
Larissa is sinds donderdag 12 april 2024 ingeschreven in het accountantsregister bij de NBA. Vanaf die datum is zij tekeningsbevoegd accountant en mag dus accountantsverklaringen tekenen. Larissa is ooit als stagiaire bij ons begonnen en in al die jaren dus doorgegroeid tot accountant. We zijn natuurlijk ontzettend trots!

Urencriterium
Het urencriterium is een minimaal aantal uren dat je als ondernemer moet besteden aan je bedrijf om te profiteren van belastingvoordeel. Je mag dan in veel gevallen namelijk de zelfstandigenaftrek toepassen. Als starter mag je daar bovenop gebruik maken van de startersaftrek. In welke maand je ook start; je moet voor het urencriterium per kalenderjaar 1.225 uur ondernemen om recht te hebben op ondernemersaftrek.

Deze aftrekposten verlagen je belastbare winst, waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Een goede reden om te zorgen dat je het urencriterium haalt.

Een urenstaat is niet verplicht, maar kan zeker moeilijkheden voorkomen. Bedenk dat je soms pas jaren later, bij een controle, de gewerkte uren moeten kunnen aantonen. Een achteraf opgestelde urenstaat en gemaakte fouten in de urenstaat werken niet in je voordeel. Ook moet de urenspecificatie onderbouwd worden met bewijsstukken zoals een agenda.

Wij hoeven de urenspecificatie niet te ontvangen. Mocht je er vragen over hebben, dan horen we het uiteraard graag.

CO2-registratie verplicht?
Werkgevers met meer dan 100 werknemers moeten per 1 juli 2024 een registratie bijhouden van de door hun werknemers afgelegde zakelijke kilometers. Op die manier kan de overheid nagaan of de klimaatdoelen worden behaald en eventueel ook maatregelen treffen. Op zich zullen MKB-bedrijven hier niet snel mee te maken krijgen, maar als je bijvoorbeeld mensen uitleent aan andere bedrijven zouden je klanten om info kunnen vragen omdat het voor heb wel geldt. Per medewerker moet worden bijgehouden hoeveel kilometers zij afleggen, met welk vervoermiddel en welk type brandstof. Das best een registratie!

Via de salarisadministratie worden nu al gegevens opgehaald over de auto’s van de zaak. In Declaree wordt op basis van gedeclareerde kilometers een berekening gemaakt. Als je door een leverancier wordt gevraagd de CO2-registratie te overleggen, neem dan contact met ons op, dan kunnen we kijken op welke manier we dat zo efficiĆ«nt mogelijk kunnen regelen.

Klik hier voor de volledige online versie van onze nieuwsbrief.