Ga naar de inhoud

Klinkende Munt #322 – Aanpassing reiskosten, voorlopige aanslag 2024 en uitbetaling aan derden

Klinkende Munt

14 december 2023

Klinkende Munt #322 - Aanpassing reiskosten, voorlopige aanslag 2024 en uitbetaling aan derden

De laatste Klinkende Munt van 2023, met hierin weer veel informatie over wijzigingen voor het komende jaar. Maar natuurlijk ook een wens voor de feestdagen; fijne Kerst en een succesvol 2024!

Aanpassing reiskosten
De belastingmaatregelen 2024 moeten nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd maar één van de wijzigingen maakt het makkelijker om een Ov-kaart aan te bieden aan een werknemer. Vanaf 1 januari 2024 hoeft niet meer aangetoond te worden welk deel zakelijk wordt gebruikt; voorwaarde nu is dat de werknemer de Ov-kaart ook zakelijk gebruikt. Er is geen loonheffing verschuldigd over de verstrekking.

De belastingvrije vergoeding wordt per 1 januari 2024 verhoogd naar  € 0,23 per zakelijk gereden kilometer. Voor Declaree gebruikers passen wij dit automatisch aan!

Voorlopige aanslag 2024
De Belastingdienst is begonnen met het versturen van de voorlopige aanslagen 2024 voor zowel  inkomstenbelasting als vennootschapsbelasting. De voorlopige aanslag is gebaseerd op een schatting van de Belastingdienst. De belastingrente gaat volgend jaar verder stijgen; inkomstenbelasting 7,5% en vennootschapsbelasting 10%. Een juiste voorlopige aanslag kan je dus rente schelen.

Wanneer je nog geen voorlopige aanslag hebt ontvangen of de ontvangen aanslag wilt wijzigen, neem dan contact op met je relatiebeheerder om te overleggen. 

Minimum loon kan hoger uitpakken 
Met ingang van 1 januari gaat niet alleen het minimum loon procentueel omhoog, de berekening is nu ook anders. Hierdoor kan het veel hoger uitpakken dan je gewend was. Wat is er veranderd?

Het minimumloon werd eerst gepubliceerd op basis van dag-week-maandlonen. Het maakte niet uit of je normale werkweek nu 36 of 40 uur was, hetzelfde week- of maandloon gold. Dat betekende dat iemand die 40 uur werkt minder per uur verdiende dan iemand die 36 uur werkte. Door de invoering van het uniform minimumuurloon is dat verleden tijd. Vanaf 1 januari 2024 geldt voor iedereen hetzelfde minimum uurloon van  € 13,27. Voor een 40-urige werkweek komt hiermee het bruto loon op iets meer dan  € 2.300 per maand uit. Dat was  € 1.995 dus dat is een fors verschil.

Klik hier voor de volledige online versie van onze nieuwsbrief.