Ga naar de inhoud

Klinkende Munt #320 – WKR, investeringsaftrek en lijfrente

Klinkende Munt

23 november 2023

Klinkende Munt #320 - WKR, investeringsaftrek en lijfrente

Het einde van het jaar nadert nu snel. Deze keer aandacht voor zaken die je nog voor oud en nieuw kunt regelen. Ook stellen we 2 nieuwe collega’s voor.

WKR potje opmaken 
Jaarlijks mag je een bedrag gebruiken voor medewerkers waarover je geen belasting hoeft te betalen. Voor 2023 is dat 3% over de eerste € 400.000 loonsom en 1,18% over het meerdere. Je kunt deze pot ook gebruiken voor kerstgeschenken of een envelop. Wij helpen je graag bij het bepalen van de ruimte en wat je daar mee kunt doen! 

Investeringsaftrek
De energietransitie en verduurzaming wordt door de overheid gestimuleerd. Ondernemers kunnen, wanneer zij investeren in energiezuinige investeringen, aanspraak maken op de energie investeringsaftrek van wel 45,5%. In 2024 wordt dit percentage verlaagd naar 40%. Overweeg je een investeringsbeslissing te nemen, dan kan het wenselijk zijn deze naar voren te halen.

Heb je al geïnvesteerd, maar nog niet meer dan € 2.601? Doe dan nog een investering voor het eind van het jaar. Als je meer dan € 2.601 investeert heb je recht op een investeringsaftrek van 28%.

Lijfrente
Bouw je geen of onvoldoende pensioen op, maar je wilt wel geld opzij zetten voor later. Een alternatief voor jou kan zijn het afsluiten van een lijfrente bij een bank of verzekeraar. In 2023 zijn de grenzen voor wat je fiscaal mag aftrekken flink verhoogd. Afhankelijk van jouw situatie kan de aftrek oplopen tot wel maximaal € 38.000.

Klik hier voor de online versie van onze nieuwsbrief.