Sluiten

Wil je klant worden of wil je een offerte? We bellen je graag:

 
Sluiten

Heb je een vraag? Stel hem hier:

 

Verzendkosten en btw: hoe een klein detail grote problemen veroorzaakt

9 januari 2016
delen:

De onderzoeken liegen er niet om: steeds meer mensen kopen producten en diensten online. Die trend blijft stijgen en de verwachting is dat in 2020 ruim een derde van de aankopen in webwinkels plaatsvindt. Het is dus voor elke ondernemer belangrijk om te kijken of en hoe de verkoop uitgebreid kan worden naar internet. Daar komt nog wel het een en ander bij kijken, ook op fiscaal gebied. Want hoe zit het bijvoorbeeld met de btw op de verzendkosten?

Online uitgaven in Nederland

Eerst even de cijfers, want dat vinden wij als accountant toch altijd het leukste. Nederlanders hebben in 2014 gezamenlijk € 13,96 miljard (inclusief btw) uitgegeven aan online aankopen. Vooral de online productverkoop zit flink in de lift en staat nu min of meer gelijk aan de online verkoop van diensten. Aan producten werd in 2014 € 7,02 miljard uitgegeven, een stijging van circa 17 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Alle ondernemers, maar vooral bedrijven die producten leveren, kunnen niet meer om de webwinkel heen. Bereid je daarom goed voor en onderzoek grondig hoe je het beste een online verkooppunt realiseert. Gelukkig zijn er ook overeenkomsten met een fysieke winkel. In beide gevallen moet je een mooie (web)winkel realiseren en modules opzetten voor inkoop, voorraadbeheer, betalingen, etc. Het grote verschil tussen fysieke en online winkels is de levering aan de klant. In plaats van via een toonbank, worden de producten nu via een pakketdienst geleverd.

Met een slimme aanpak lukt het meestal wel om de verzendkosten zo laag mogelijk te houden, maar er komen ook kosten bij waar veel ondernemers niet op rekenen. De fiscus wil namelijk dat je btw int over de verzendkosten. Dat is gek, want je hoeft geen btw te betalen over postzegels. Ik zal je niet vervelen met de wetteksten, maar voor de omzetbelasting is de levering van pakketten een dienst en dus is btw van toepassing.
Wel btw over verzendkosten

Veel ondernemers maken de fout te denken dat verzendkosten vrijgesteld zijn van btw. Dat is een dure vergissing. Stel dat je een product verkoopt voor € 100 en verzendt het voor € 6,95. Als je denkt dat je alleen 21 procent btw hoeft te berekenen over € 100, breng je de klant € 100 + € 21 + € 6,95 = € 127,95 in rekening. De € 21 geef je netjes op in je btw-aangifte.

Echter, zoals gezegd moet je ook over de verzendkosten btw in rekening brengen. De klant moest eigenlijk € 100 + € 6,95 + € 22,46 = € 129,41 betalen en jij moet € 22,46 afdragen aan de fiscus. Het verschil van € 1,46 lijkt niet zoveel, maar dat bedrag loopt snel en hoog op als je honderden producten gaat verkopen. Bovendien komt dit tekort vaak pas aan het licht bij een belastingcontrole. Dan krijg je ook nog een boete voor het niet afdragen van de btw. Zo kan een klein detail leiden tot een groot probleem.

Hoe zit het bij verschillende btw-tarieven?

Om alles nog ingewikkelder te maken, hanteren we in Nederland naast het hoge btw-tarief van 21% ook een laag btw-tarief van 6%. Dat tarief geldt voor producten zoals voedingsmiddelen, medicijnen, kunst en boeken. Het volledige overzicht van goederen en diensten met 6% btw vind je hier. Er is zelfs een 0% btw-tarief voor goederen die je exporteert naar het buiteland.

Voor de verzendkosten geldt het btw-tarief van de producten die je verstuurt. Als je bijvoorbeeld boeken verkoopt in je webwinkel, dan moet je dus ook 6% btw berekenen over de verzendkosten. Als je echter een stoel verstuurt, vallen de verzendkosten onder het hoge btw-tarief. Verstuur je btw-vrije producten, dan reken je geen btw over de verzendkosten.

Het komt vaak voor dat een webwinkel producten verkoopt waarvoor verschillende btw-tarieven gelden. Een kookshop verkoopt bijvoorbeeld boeken en levensmiddelen (6%), maar ook potten en pannen (21%). Misschien levert deze webwinkel ook wel in het buitenland (0%). Hoe bereken je dan de btw over de verzendkosten van een pakket met een mix van producten met verschillende btw-tarieven? In dat geval is het meestal het handigste om voor de verzendkosten het hoogste btw-tarief van de verstuurde producten te berekenen. Dat bespaart veel tijd, maar je weet dat je in elk geval goed zit bij een belastingcontrole. Natuurlijk helpen we je graag om te bepalen wat voor jouw situatie de beste aanpak is. Maak daarvoor gerust een afspraak.

 

 

Werken bij Kop of Munt?
Klik dan hier voor de test om te zien of je bij ons past!