Sluiten

Wil je klant worden of wil je een offerte? We bellen je graag:

 
Sluiten

Heb je een vraag? Stel hem hier:

 

Lease of koop je een Auto? Praat eerst met je boekhouder!

2 december 2015
delen:

Er zijn een aantal momenten in het privéleven die ook een impact hebben op de financiële huishouding van je bedrijf. De meeste ondernemers weten wel dat zij met hun boekhouder moeten overleggen wat de gevolgen zijn van een huwelijk, scheiding of overdracht van het familiebedrijf. Voor velen is het echter een verrassing dat je ook met je boekhouder moet praten voordat je besluit tot de lease of koop van een auto.

Een auto is een kostbaar bezit, dat ook nog eens duur is in het gebruik. Dat komt vooral door de btw en de bijtelling. Er zijn veel mogelijkheden om deze kosten te drukken, maar de beste aanpak hangt altijd af van de individuele situatie. Moet je de auto zakelijk kopen of privé? Hoe kun je de bolide het beste financieren, uit eigen middelen betalen, met een lening of via een leaseconstructie? Welke vorm van lease is dan voor jou het voordeligste, private lease, operational lease of financial lease? Dergelijke vragen maken ondernemers nerveus, want een verkeerde beslissing kan honderden euro’s per jaar kosten. Hieronder geef ik een aantal van de opties die je hebt voor je besluit tot de koop of lease van een auto. Maar geen daarvan is zonder meer de beste.

Auto kopen uit eigen middelen

Als je bedrijf beschikt over voldoende vrij besteedbaar geld, dan is het meestal de beste optie om een auto daarmee aan te schaffen. Bij leningen en lease betaal je namelijk altijd rente op het aankoopbedrag en dat kan flink oplopen. De overige kosten, zoals aanschafprijs, bpm, benzineverbruik, verzekering, bijtelling en btw zijn bij alle financieringsvormen min of meer hetzelfde. De rente is dus de enige, en grote, besparing die je kunt behalen door een auto te kopen met eigen middelen.

Auto kopen met een lening

Veel ondernemers hebben niet de luxe om een auto met eigen geld te kopen. Dan is lenen een optie, maar daar horen extra kosten bij. De bank of financieringsmaatschappij rekent natuurlijk rente. Het voordeel boven leasen is, dat leasemaatschappijen hun autovloten ook financieren en daarover rente betalen.

Het voordeel van de bovenstaande financieringen is dat de auto van jou is en blijft. Je kunt het maximale halen uit de restwaarde en zo nog wat terugverdienen op de investering. Je kunt de auto ‘oprijden’, maar dan krijg je wel te maken met en te hoge bijtelling ten opzichte van de werkelijke waarde. Ook de kosten voor onderhoud stijgen op termijn. Een andere manier om voordeel te halen uit je ‘eigen’ auto, is deze, nadat hij is afgeschreven, over te zetten van zakelijk naar privé. De auto is dan een relatief goedkoop tweedehandsje. Dan betaal je weliswaar eenmalig de btw over die transactie, maar de bijtelling houdt op.

Auto niet kopen, maar leasen

Er zijn twee redenen om te kiezen voor een leasecontract in plaats van het kopen van een auto. De eerste is dat je geen eigen geld of voldoende krediet hebt om de auto zelf, of met behulp van een bank, te kopen. Dan kun je een auto aanschaffen via een financial leaseconstructie. Eigenlijk gaat het hier nog steeds om een financiering, je moet verder zelf alles regelen en betalen: de verzekering, de belasting, het onderhoud, etc.

De tweede reden om een auto niet te kopen, maar te leasen is dat je geen zin hebt in al het gedoe rond de aanschaf, het verbruik en het gebruik van de auto. Dan is een operational lease een goede optie. De leasemaatschappij zorgt voor alle rompslomp rond het autobezit en je hoeft alleen nog maar de brandstof te betalen. Je betaalt voor die luxe.

Hoe zit het dan met private lease?

Bijna elke autofabrikant biedt dit de laatste tijd aan, je ziet geen reclameblok meer zonder een of andere private leasedeal. Private lease is uitsluitend bedoeld voor particulieren, voor ondernemers is heet dit principe een operational lease (zie hierboven).

Het geheim van ‘voordelige’ leasecontracten

Let wel op: de deals waarmee leasemaatschappijen adverteren voor private en operational lease, zijn voor de absolute basis: een vrijwel kale auto, zonder luxeopties zoals cruise control of leren bekleding. Meestal gaat de advertentie over het kleinste model en een minimaal aantal kilometers (meestal 10-15.000). De meeste zakenmensen willen toch graag gezien worden in een groter model, met fijne opties en rijden bijna het dubbele aantal kilometers per jaar. Dan loopt het leasebedrag snel op.

Maar zelfs met meer luxe en kilometers lijkt het aanbod van de leasemaatschappijen vaak bijna te mooi om waar te zijn. Als je de kosten voor een operational lease naast de kosten voor je eigen auto legt, wijken deze niet veel van elkaar af. Hoe is dat mogelijk? Dat kan doordat de leasemaatschappijen gigantisch veel auto’s aanschaffen. Daardoor krijgen ze natuurlijk veel hogere kortingen van de autofabrikanten en de verzekeringsmaatschappijen dan jij. Die kortingen verrekenen ze grotendeels met de rente op de financiering. Per saldo hoef je dus niets extra te betalen voor de financiering. De wegenbelasting is gewoon wat hij is, of jij die nu betaalt of de leasemaatschappij.

Het geheim van de echte verdiensten zit voor leasemaatschappijen bovendien in de restwaarde van die gigantische hoeveelheid auto’s. De truc is om de restwaarde voorafgaand aan het leasecontract zo laag mogelijk in te schatten. Binnen de leasetermijn betaal jij de waardevermindering van de auto tijdens de looptijd. Na afloop van het contract probeert de leasemaatschappij de auto echter door te verkopen voor een veel hoger bedrag dan die geschatte restwaarde. Dat is dan pure winst en dat kan flink oplopen.

Volgens meest recente cijfers van de vereniging van Nederlandse autoleasemaatschappijen (VNA) reden er vorig jaar 720.000 leaseauto’s in Nederland, waarvan 20% bestelauto’s. De meeste leaseauto’s gaan drie jaar mee. Kort door de bocht: als de maatschappijen gezamenlijk op al die auto’s gemiddeld 500 euro extra restwaarde realiseren, verdient deze branche dus 120 miljoen per jaar.

Wel of niet een auto kopen, wat vindt Kop of Munt?

Het maakt ons niet uit of je koopt, leent of leaset, al deze opties kunnen voor jou de beste zijn. Als je er maar eerst met ons over praat. We nemen dan alle aspecten in overweging: wat voor auto wil je kopen, hoeveel kilometers ga je rijden, is de auto nieuw of gebruikt, rij je veel privé of zakelijk? We bespreken ook hoeveel van ‘het gedoe’ je op je wilt nemen: kun en wil je zelf de verzekering, de kilometerdeclaratie en/of –registratie en het onderhoud regelen? Wij gaan bovendien nooit uit van de aanschafprijs of een aantrekkelijk leaseaanbod, want dat is niet wat de auto je uiteindelijk kost. Dus, ten overvloede: neem contact op met ons voordat je een auto koopt. Want het ergste wat ons kan overkomen is dat wij opeens een factuur in je administratie tegenkomen voor de aanschaf van een auto.

Werken bij Kop of Munt?
Klik dan hier voor de test om te zien of je bij ons past!