Sluiten

Wil je klant worden of wil je een offerte? We bellen je graag:

 
Sluiten

Heb je een vraag? Stel hem hier:

 

Klinkende munt 31 mei 2021

31 mei 2021
delen:

De zon schijnt! Temperaturen lopen op van te koud naar normaal tot lekker warm en we mogen steeds meer. Afgelopen week ontvingen we nieuwe berichten. De Overheid heeft een aantal regelingen verlengd en aangepast. Hieronder de belangrijkste.
 
NOW
In het derde kwartaal van 2021 komt er ook een NOW-regeling beschikbaar. De huidige regeling (minimaal 20% omzetverlies, 85% vergoeding) wordt voortgezet. De referentiemaand voor de loonsom wordt februari 2021.
Bij de berekening van de NOW moesten andere subsidies als omzet worden meegenomen. Het was vreemd dat je Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) ontvangt, maar dat je daardoor minder omzetverlies voor de berekening van de NOW hebt. Vanaf NOW3 (q4 2020) telt de TVL niet mee!
Aanvragen van de NOW over Q2 2021 kan nog tot 30 juni 2021.
 
TVL
De overheid heeft besloten de TVL te verlengen. Voor het derde kwartaal 2021 gelden dezelfde regels als over het tweede kwartaal. Je komt voor TVL in aanmerking als je meer dan 30% omzetverlies hebt ten opzichte van hetzelfde kwartaal 2019. Je kunt ook kiezen voor het derde kwartaal 2020.
Verder is het voor ondernemers die tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 een nieuwe onderneming zijn gestart, mogelijk om TVL aan te vragen. Vanaf 31 mei (o, das vandaag!) kun je een aanvraag indienen voor het eerste kwartaal 2021. Voor het tweede kwartaal lopen starters mee in de huidige aanvraag. Je komt in aanmerking als je meer dan 30% omzetverlies hebt ten opzichte van het derde kwartaal 2020.
De aanvraagperiode TVL Q2 2021 start in de tweede helft van juni.
 
Uitstel van betaling
De regering heeft besloten dat het aflossen van de belasting die onder het bijzonder uitstel valt, pas vanaf 1 oktober 2022 hoeft te worden afgelost. Bovendien wordt de periode waarover moet worden afgelost, verlengd naar 5 jaar. De rente over belastingschulden bedraagt nu 0,01%. Per 1 januari 2022 wordt de rente 1% en vervolgens ieder jaar met 1% verhoogd tot 4%.
De terugbetaling van teveel ontvangen NOW of TVL moet normaal binnen 6 weken na de vaststelling van de definitieve subsidie gebeuren. Telefonisch kan hiervoor bij het UWV of RVO uitstel worden gevraagd.
 
Time Out lening
Op 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhand Akkoord in werking getreden. Bedrijven kunnen dan via de rechter een crediteurenakkoord afdwingen waaraan alle schuldeisers zich moeten houden. Hierdoor kunnen schulden gesaneerd worden en wordt een faillissement voorkomen.
De overheid biedt via Qredits de mogelijkheid een TOA-krediet aan te vragen. Dit krediet bedraagt maximaal € 100.000 en kan ondernemers helpen bij de sanering op basis van de WHOA.
 
Andere regelingen
Eigenlijk zijn alle regelingen zoals die over Q2 2021 bestaan met een kwartaal verlengd. Dit betekent bijvoorbeeld dat de vaste reiskostenvergoeding nu tot 1 oktober 2021 mag worden doorbetaald en de hypotheekrenteaftrek niet vervalt bij een hypotheekbetaalpauze.
Voor IB-ondernemers geldt een urencriterium. Je moet minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteden. Tot 1 juli 2021 mag het aantal uur per week op minimaal 24 worden gesteld, ook al wordt er minder uur besteed. Omdat er vanaf 1 juli weer meer mogelijk is, gelden dan weer de werkelijk gemaakte uren.
 
Tot slot, is iets niet duidelijk, heb je vragen, wil je sparren, we helpen je graag!

Werken bij Kop of Munt?
Klik dan hier voor de test om te zien of je bij ons past!