Sluiten

Wil je klant worden of wil je een offerte? We bellen je graag:

 
Sluiten

Heb je een vraag? Stel hem hier:

 

Gebruikelijk loon voor dga: verdien jij het?

24 februari 2016
delen:

De belastingdienst zegt dat er in 2016 niets verandert aan het gebruikelijk loon, het salaris dat een directeur-grootaandeelhouder zichzelf minimaal moet toekennen. Dit bedrag blijft ongewijzigd op € 44.000 per jaar, of € 3.600 bruto per maand. Toch verandert er wel degelijk iets.

In ‘overgangsjaar’ 2015 mochten dga’s nog een korting van 30% op hun gebruikelijk loon toepassen, dat is per 1 januari 2016 verlaagd naar 25%. Dat resulteert in een verhoging van de loonbelasting voor de dga.

Soms is geen nieuws dus toch nieuws. De belastingdienst voerde per 1 januari 2016 een aantal wijzigingen in voor de loonheffingen. De besluitvorming over een aantal nieuwe regels is zelfs nog niet afgerond, blijkt uit de Nieuwsbrief Loonheffingen 2016*.

Het staat echter wel vast dat in 2016 de hoogte van het gebruikelijk loon voor directeur-grootaandeelhouders (dga’s) niet verandert. Dat blijft, net zoals in 2014 en 2015, € 44.000.

Wat is gebruikelijk loon?

Dga’s zijn de eigenaren van bedrijven en daardoor per definitie geen werknemers. Dat geldt voor iedereen die een ‘aanmerkelijk belang’ (minimaal 5% van de aandelen) heeft in een onderneming. De dga’s die ook voor de onderneming werken, verdienen daar meestal geld mee. De belastingdienst wil ook over die inkomsten loonheffingen innen. Daarom heeft de fiscus bepaald dat een dga ook een ‘salaris’ moet genieten.

Vanaf 2015 geldt dat het salaris van een dga gelijk is aan de hoogste van:

 • 75% van het loon dat wordt betaald voor het 'meest vergelijkbare' dienstverband (de vergelijkingsmethode).
 • Het loon van de best verdienende medewerker bij dezelfde werkgever, enkele uitzonderingen daargelaten.
 • Het wettelijke minimale dga-salaris van € 44.000.

Er zijn een aantal factoren die bepalen wat voor jou de juiste methode is om je salaris vast te stellen. Bovendien zijn er uitzonderingen, die ik hieronder beschrijf. Het is daarom verstandig om alle factoren gezamenlijk met je accountant zorgvuldig af te wegen.

Uitzondering 1: je verdient het niet

Het komt relatief vaak voor dat een onderneming niet genoeg geld verdient om de dga een salaris van € 44.000 uit te betalen. In oktober 2012 maakte de FlexBV wet het een stuk eenvoudiger om een bv op te richten. Zo is het sindsdien niet meer nodig om een beginkapitaal te hebben van € 18.000. Hierdoor zijn er veel bv’s gestart die over het algemeen niet direct veel inkomsten hebben.

Als er al winst is, investeer je die liever in de groei van je bedrijf dan dat je deze aan jezelf uitkeert. Van de belastingdienst mag je onder voorwaarden afwijken van de gebruikelijkloonregeling, maar let wel op! Als blijkt dat je salaris te laag is, krijg je zeer waarschijnlijk te maken krijgen met een fikse naheffing. Het 'gebruikelijk loon' staat namelijk hoog in de controle-top-10 van de belastingdienst. Vraag je accountant daarom eerst te overleggen met de belastingdienst voordat je afwijkt van de gebruikelijkloonregeling.

Redenen voor een lager gebruikelijk loon zijn:

 • de bv lijdt structureel verlies;
 • je bent parttime werkzaam voor de bv;
 • je bent arbeidsongeschikt;
 • de bv is ‘passief’, je verricht er nauwelijks werkzaamheden voor;
 • het reguliere salaris voor iemand die dezelfde werkzaamheden in loondienst uitvoert als jij bij jouw bv, is standaard lager. Je kunt dit bijvoorbeeld aantonen met behulp van een cao.

Je accountant kan je helpen bij het indienen van een verzoek om verlaging van het dga-salaris of door het invoeren van nihilaangiften in de loonadministratie.

Uitzondering 2: je kunt het niet vergelijken

Wie geen collega’s heeft, kan ook niet 75% van het ‘meest vergelijkbare’ loon berekenen. Daar heeft de belastingdienst ook wat op gevonden: de afroommethode. Voorwaarde is dat je kunt bewijzen dat je, als dga, verantwoordelijk bent voor minimaal 90% van de inkomsten van je bv. Met de afroommethode trekt de belastingdienst alle kosten, lasten en afschrijvingen van de totale opbrengst van de bv af. Wat er over blijft is de verdienste van de dga en dus je dga-salaris.

Het dga-salaris is meer

Naast de correcte vaststelling van het dga-salaris moet je er bij gebruikelijk loon ook rekening mee houden dat:

 • Vakantiegeld, pensioenpremie en bijtelling voor de auto van de zaak deel uitmaken van het dga-salaris.
 • De werkkostenregeling ook op de dga van toepassing is.
 • Wanneer je privé veel geld van je bv leent, dit voor de belastingdienst een indicatie kan zijn dat je salaris te laag is.
 • Je onder bepaalde voorwaarden eenmaal per jaar het dga-salaris kunt aanpassen.
 • Het soms beter is om de bv op te heffen en verder te gaan als vof of eenmanszaak. Een fiscalist kan je hierover adviseren.

Wat is het juiste dga-salaris?

Het antwoord op die vraag is voor elke dga anders. Onze fiscalisten en accountants helpen je graag om het correcte gebruikelijk loon voor je te berekenen. Maak vandaag nog een afspraak.

* Het ‘Handboek Loonheffingen 2016’ is vanaf begin februari 2016 online beschikbaar.

Werken bij Kop of Munt?
Klik dan hier voor de test om te zien of je bij ons past!