Sluiten

Wil je klant worden of wil je een offerte? We bellen je graag:

 
Sluiten

Heb je een vraag? Stel hem hier:

 

Cryptomunten financieren de data-economie

11 december 2017
delen:

Welkom in de wereld van de vierde industriële revolutie!

Na de stoommachine, de productielijn en de computer, draait de vierde revolutie om de ‘digitale transformatie’. Dankzij machine learning en artificial intelligence kunnen apparaten zelf data verzamelen, analyseren en uitwisselen. Bedrijven staan daarom voor de uitdaging om data in te zetten voor nieuwe diensten, betere processen en efficiënter gebruik van middelen. Het lijkt alleen maar passend dat de financiering in deze data-economie ook digitaal plaatsvindt. Dat is precies wat 'cryptovaluta' zoals de bitcoin doen. Wat moet je weten over deze mysterieuze betaalmiddelen?

Wat zijn cryptovaluta?

Cryptovaluta zijn betaalmiddelen die het ‘fysieke’ geld vervangen met een digitale, versleutelde codereeks (een cryptomunt). Deze codereeks wordt opgebouwd door computernetwerken. Dit lijkt op de websites waar je films en muziek kunt downloaden. De bestanden staan in kleine stukjes verspreid over heel veel onafhankelijke, maar onderling verbonden, computers. Zodra je een film downloadt, haalt een programma op jouw computer al die stukjes uit dat netwerk bij elkaar en zet ze in de juiste volgorde.

Voor cryptomunten werken miljoenen computers samen om transacties mogelijk te maken. Zij maken elk afzonderlijk stukjes versleutelde code. Dat proces heet ‘mining’ (ontginnen) en is technisch ingewikkeld, waarmee we je niet zullen vervelen. Voor een transactie rijgt een programma dat jouw cryptomunt beheert (een zogenoemde wallet) deze stukjes aan elkaar. De cryptomunt ontstaat dus pas op het moment dat er een transactie plaatsvindt. De miljoenen computers controleren de transactie ook, want pas als zij allemaal akkoord gaan, kan deze plaatsvinden.

Is ‘cryptomunt’ hetzelfde als bitcoin?

Alle bitcoins zijn cryptomunten, maar niet alle cryptomunten zijn bitcoins. Bitcoin was de eerste en is bijzonder succesvol. Velen anderen willen aanhaken bij dat succes en er zijn inmiddels meer dan 3.000 cryptovaluta, zoals ethereum, litecoin, monero en dash. Zelfs landen overwegen de lancering van eigen cryptovaluta. Rusland heeft plannen aangekondigd voor de nationale CryptoRuble. China en Kyrgyzstan werken aan soortgelijke initiatieven en onlangs maakte Venezuela bekend dat het een eigen cryptomunt wil introduceren.

Hoe veilig zijn cryptovaluta?

Niemand heeft inzicht in de volledige versleutelde codeketen achter de cryptomunten en dat maakt ze heel veilig en onmogelijk te hacken. Echter, wie cryptomunten koopt, krijgt niet de cryptomunt, maar het recht om deze te gebruiken. Dat recht is opgeslagen in een zogenoemde ‘wallet’ (portemonnee), die beheerd wordt door een dienstverlener. Deze wallet is de zwakke schakel in het hele proces. Als cybercriminelen daarop inbreken, kunnen zij het recht om cryptomunten te gebruiken van je overnemen. Het is onmogelijk te traceren of het recht dat gebruikt wordt om een transactie met cryptovaluta uit te voeren, gestolen is. Toen NiceHash, een dienst die wallets beheert, gehackt werd, maakten cybercriminelen zo’n 70 miljoen euro aan (het recht op het gebruik van) bitcoins buit. De eigenaren daarvan zijn hun geld voorgoed kwijt.

Kan ik cryptovaluta zakelijk gebruiken?

Er zijn nog maar weinig plekken waar je echt met cryptomunten kunt betalen. Dat zal echter in de komende jaren snel veranderen. De bitcoin wordt inmiddels al geaccepteerd door een aantal gerenommeerde winkeliers zoals Overstock en Expedia. In Nederland staan inmiddels al acht pinautomaten om bitcoins op te nemen.

Cryptovaluta zijn volgens velen nog niet stabiel genoeg om er echt zaken mee te doen. Zogenoemde bitcoin payment processors lossen dat probleem op door de waarde van de bitcoin al tijdens de transactie direct om te zetten in harde valuta. Dan loop je geen risico dat je geld minder waard wordt terwijl het nog in transitie is.

Wat is een 'Initial Coin Offering (ICO)'?

Zoals gezegd vraagt het ontginnen van cryptovaluta om gigantische hoeveelheden computerprocessors en die verbruiken veel stroom. Het productieproces van bitcoins alleen al verbruikt momenteel ruim 30,2 terawattuur stroom per jaar. Dat is bijna net zoveel als het jaarverbruik van Marokko. De kosten lopen in de miljoenen euro’s en de miners zoeken met een ICO investeerders om dat kapitaal bijeen te brengen. Als beloning krijgen de investeerders een aantal van de cryptomunten die ontgonnen worden.

Wat adviseert Kop of Munt?

Het grillige koersverloop van de verschillende cryptovaluta maakt hen tot interessante beleggingsobjecten. Dat kan een hoog rendement opleveren, getuige de waardestijging van de bitcoin in het afgelopen jaar. Een hoog rendement is echter altijd synoniem aan een hoog risico: de waarde kan net zo hard en net zo snel weer afnemen. Het is daarom goed om het advies van financiële experts in te roepen als je overweegt om te investeren in cryptovaluta.

Cryptovaluta worden pas gemeengoed als zij stabieler en voorspelbaarder zijn. Dat kan echter snel gaan. Zorg er dus voor dat je bent voorbereid op het ontvangen en uitbetalen van cryptovaluta. Bij Kop of Munt helpen we je graag bij alle keuzes en beslissingen die je hierbij moet nemen. Maak een afspraak om met ons te bespreken of en hoe cryptovaluta kunnen bijdragen aan jouw (digitale) toekomst.

 
 
 
Werken bij Kop of Munt?
Klik dan hier voor de test om te zien of je bij ons past!