Sluiten

Wil je klant worden of wil je een offerte? We bellen je graag:

 
Sluiten

Heb je een vraag? Stel hem hier:

 

Blockchain: we gaan de wereld verbeteren

23 januari 2018
delen:

In een ideale wereld is er geen fraude of corruptie en is alles eerlijk verdeeld. Transparantie is hiervoor essentieel. Hoewel we het in Nederland best goed doen als het gaat om het bestrijden van corruptie en sociale ongelijkheid, moeten we niet denken dat we er al zijn. Maar liefst zeven landen doen het wereldwijd beter. Natuurlijk staan de Scandinavische landen bovenaan, maar ook Nieuw Zeeland en zelfs Singapore doen het beter. Dat we slechts op nummer acht staan komt door onze wetten, die relatief vriendelijk zijn voor machtsmisbruikers.

Hoe gaat blockchain dat veranderen?

Het verzwaren van boetes en verbeteren van vervolgingsprocedures helpt bij het bestrijden van corruptie. Maar dan ben je er nog niet. Wat nodig is, is een transparante samenleving, waarin taken, afspraken en resultaten inzichtelijk zijn. Bijvoorbeeld zoals bij blockchain. Dit systeem is decentraal, open en het maakt betrouwbare transacties mogelijk zonder tussenkomst van andere partijen, bijvoorbeeld banken. We kennen deze techniek van cryptomunten, zoals bitcoins. Hoewel cryptomunten een zweem van snelle investeerders en cyberboeven met zich meebrengt, is blockchain van een geheel andere orde. Volgens Johan Pauwelse van het blockchaintab van TU Delft zal de technologie verantwoordelijk zijn voor twee veranderingen: de ‘naai de massa , pak de kassa’- mentaliteit verdwijnt en de Nederlandse online economie zal over 15 jaar voor een groot gedeelte via blockchain lopen.

Wat is blockchain ook al weer?

Blockchain is een open netwerk waaraan iedereen die dat wil kan deelnemen. Een goed voorbeeld hiervan is internet. Iedereen kan online gaan, een website opzetten of een mailaccount activeren. Niemand is eigenaar van ‘internet’. Blockchain is een peer-to-peer-netwerk waar alle deelnemers even belangrijk zijn. Alle deelnemers werken samen in één database. Voor het gemak kan je dit vergelijken met een Excel-werkblad. Alle informatie die in dit Excel-blad staat, wordt gedeeld met alle deelnemers. Alle informatie is voor iedereen gelijk. Je kan ook toevoegingen aanbrengen, en dat ziet dan ook iedereen, in real-time. Elke nieuwe regel wordt onderaan toegevoegd, opgeslagen en kan nooit meer verwijderd worden. Dit is belangrijk, want sjoemelen met data is dus niet mogelijk. Je kan namelijk niet een bestaande regel wijzigen.

Leuk hoor, en wat kan je met blockchain?

Welnu, de blockchain-technologie bestaat uit een gedistribueerd bestandssysteem. Elk bestand bestaat uit blokken, en elk blok bevat een cryptografische handtekening van het voorgaande blok. Blockchain-transacties verlopen dus rechtstreeks, zonder tussenkomst van een derde partij, worden cryptografisch beveiligd en zijn bovendien publiekelijk geverifieerd. Hoe het daadwerkelijk werkt gaat te ver om nu uit te leggen, maar wat belangrijk is om te weten is dat het een zeer veilig, want transparant, systeem is. Omdat er geen kans is op fraude, zijn traditionele instituten, zoals een bank of notariskantoor, niet meer nodig om de veiligheid van de transacties te garanderen. Met blockchain kun je een omgeving opzetten waarbij je niet kan rommelen met cijfers, want daarvoor is het systeem te transparant. Iedereen kan zien wat je doet. Er bestaan geen ‘verborgen bonussen’ meer. Dat bedoelt Pauwelse met het einde van de graai-cultuur.

Hoe werkt blockchain in de praktijk?

Blockchain is een prachttechniek voor bedrijven die de ‘echtheid’ van hun product willen garanderen.

Zo was het sjoemelen met doorverkochte concertkaartjes voor het Nederlandse bedrijf Guts de aanleiding om blockchain in te zetten. Hierdoor kun je concertkaartjes níet driemaal doorverkopen en je kunt ook niet de prijs verdriedubbelen. Dat komt omdat de eigenschappen zoals de toegangsprijs, niet achteraf te wijzigen zijn. Heel eerlijk dus.

Nog een mooi voorbeeld: met de dienst Blandlord word je deeleigenaar van verhuurd onroerend goed. Door de inzet van blockchain wordt alles eerlijk verdeeld over de eigenaren: de maandelijks inkomsten, maar ook de inspraak en verantwoordelijkheden. 

Tot slot de mooiste inzet van blockchain: de transparantie helpt ook de lonen van arbeiders in derdewereldlanden te verbeteren. FairFood startte een oriënterend blockchainproject in de keten van kokosproductie. Dit product wordt in lastig bereikbare gebieden geproduceerd en de boeren hebben te maken met enorm veel tussenhandelaren. De blockchainpilot laat zien hoeveel elke partij heeft verdiend aan de kokosnoot, en ook hoe duurzaam de partijen samenwerken. Transparantie zorgt ervoor dat de winst eerlijker verdeeld wordt, tenminste, dat is het doel.

Zijn er meer toepassingen van blockchain?

De mogelijkheden van blockchain zijn eindeloos en er komen vast toepassingen die we nu nog niet eens kunnen verzinnen. Wellicht maak jij binnenkort ook gebruik van een blockchaindienst, misschien zelfs zonder het te weten. Maar als het om een transparante, veilige onlinedienst is, gaat er vast een lampje bij je branden: ik werk met blockchain!

Werken bij Kop of Munt?
Klik dan hier voor de test om te zien of je bij ons past!