Sluiten

Wil je klant worden of wil je een offerte? We bellen je graag:

 
Sluiten

Heb je een vraag? Stel hem hier:

 

5 do's & don'ts bij het aannemen van een ZZP-er

25 februari 2016
delen:

De economie trekt aan en gelukkig betekent dat voor veel bedrijven dat ze zo nu en dan meer opdrachten binnenkrijgen dan ze aankunnen. Omdat we van de crisis geleerd hebben voorzichtig aan te doen met personeel aannemen, huren steeds meer werkgevers ZZP-ers in voor een tijdelijke klus. Het voordeel is dat je alleen de factuur van de ZZP-er betaalt en geen zorgpremies, pensioenen of andere belastingen. Maar let op: je moet het wel goed doen.

Wat is een ZZP-er? Een ZZP-er is ‘zelfstandige zonder personeel’ en werkt voor eigen rekening en risico. Het kan ook gaan om een persoon met een zelfstandig beroep waarbij geen personeel nodig is. Omdat de term ZZP-er geen vaste definitie kent, kan de zelfstandige ondernemer verschillende rechtsvormen hanteren. Meestal gaat het om een eenmanszaak en in het geval van samenwerking een VOF, maar het is ook mogelijk om als ZZP-er bestuurder en eigenaar te zijn van een BV.

In Nederland groeit het aantal ZZP-ers flink. Er wordt geschat dat er binnenkort een miljoen zelfstandigen zijn. ZZP-ers zijn vaak experts op hun vakgebied, hebben een flinke ervaring en bovendien zijn ze snel inzetbaar. Ideale tijdelijke krachten dus. Zorg er wel voor dat zowel je bedrijf als de ZZP-er beschermd zijn tegen fiscale of juridische strubbelingen. Wat is van belang als je een ZZP-er inhuurt, wat moet je wel en niet doen?

1. Do: vooraf duidelijke afspraken

Beschrijf vooraf wat de opdracht inhoudt en leg vast wat de hoogte van de betaling is en wie verantwoordelijk is voor het gebruikte materiaal. Ook belangrijk: neem een resultaatverplichting op in de overeenkomst en bekijk ook of het mogelijk is dat de ZZP-er zich laat vervangen in geval van afwezigheid.

2. Don’t: standaard overeenkomsten

Maak geen gebruik van een 'verbouwde' opdrachtovereenkomst als je een ZZP-er een opdracht geeft. De kans is groot dat deze niet rechtsgeldig is. Als de standaardovereenkomst aangepast moet worden, laat deze dan controleren door een juridisch raadgever.

3. Don’t: voormalige werknemers inhuren

Neem geen voormalige werknemer in dienst als ZZP-er voor het werk dat hij/zij onlangs nog in loondienst voor je bedrijf deed. De belastingdienst kan de overeenkomst zien als een voortzetting van het loondienstverband. Pas na drie maanden en een dag kun je een voormalig werknemer weer in dezelfde functie aannemen als zelfstandig ondernemer.

4. Do: let op verzekeringen

De ZZP-er is zelf verantwoordelijk voor alle verzekeringen. Daarom is het belangrijk dat er een zorg- en schadeverzekering is. Als de ZZP-er met vertrouwelijke en gevoelige informatie werkt, kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig zijn. In geval van werkzaamheden met machines e.d. moet ook de arbeidsongeschiktheidsverzekering goed op orde zijn.

5. Don’t: VAR aanvragen

Vraag als bedrijf geen verklaring arbeidsrelatie (VAR) aan voor ZZP-ers, dat moeten zij zelf doen. Zie er wel op toe dat zij dit tijdig doen en bewaar deze samen met een kopie van het identiteitsbewijs. Met een VAR WUO (winst uit onderneming) ben je gevrijwaard van aansprakelijkheid op het gebied van loonbelasting en sociale lasten van de ZZP-er. In een aantal gevallen geeft de belastingdienst een VAR ROW (resultaat uit overige werkzaamheden) af. Dit houdt in dat de opdrachtgever en de ZZP-er afspraken dienen te maken over wie verantwoordelijk is voor de afdracht van belastingen en premies. Leg dit ook vast in de opdrachtovereenkomst.

Naast de bovenstaande 5 do’s & don’ts zijn er meer richtlijnen om te voorkomen dat er verantwoordelijkheid gecreëerd wordt of juridische verwarring ontstaat over de relatie die je hebt met de ZZP-er. Het is slim om hier ook rekening mee te houden:

  • Betaal niet door bij ziekte en vakantie.
  • Betaal op basis van facturen en verstrek dus geen loonspecificaties.
  • Voorkom werkgeversgezag: bijvoorbeeld toestemming voor verlof en/of vakanties.
  • Laat beslissingen over werktijden zo veel mogelijk over aan de ZZP-er.
  • Laat de ZZP-er niet in bedrijfsauto rijden en geen bedrijfskleding dragen.

Mocht je het bovenstaande allemaal goed voor elkaar hebben, dan is de kans groot dat je bedrijf floreert met én dankzij je ZZP-ers. Tenslotte vormen ZZP-ers in steeds grotere mate een onmisbare hoek van de werkende samenleving. Natuurlijk helpen wij je ook graag om het aannemen van ZZP-ers goed te regelen. Neem contact met ons op voor een afspraak.

Werken bij Kop of Munt?
Klik dan hier voor de test om te zien of je bij ons past!